Duurzame gymzaal Het Kristal in gebruik genomen

Duurzame gymzaal Het Kristal in gebruik genomen

CUIJK | Direct na de herfstvakantie is de nieuwe gymzaal in wijk De Valuwe in gebruik genomen. Tomas Velthuis, leerling op basisschool De Regenboog bedacht de naam: Het Kristal. Wethouder Hendriks vindt de nieuwe gymzaal een aanwinst voor de wijk, niet alleen qua uitstraling naar de omgeving maar ook omdat de gymzaal duurzaam en energieneutraal is.

De oude gymzaal aan de Mgr. Zwijssenstraat was al jaren aan vervanging toe. Inmiddels wordt het gebouw gesloopt. In februari 2019 besloot de gemeenteraad van Cuijk een nieuwe gymzaal te bouwen. Wethouder Hendriks: “De bouw van een nieuwe gymzaal was hard nodig. Het oude gebouw voldeed in sportief opzicht niet meer aan de eisen des tijds. Door een compleet nieuw gebouw neer te zetten konden we ook beter voldoen aan de duurzaamheidseisen die tegenwoordig verlangd worden”. 

Duurzaam
De nieuwe gymzaal, die niet meer aan de Mgr. Zwijssenstraat maar aan de Robijnlaan staat, kan in allerlei opzichten de duurzaamheidstoets doorstaan. Dat er zonnepanelen voor de opwekking van elektriciteit op het dak liggen is tegenwoordig vanzelfsprekend maar er zijn ook zonnecollectoren aangebracht. Die warmen water op dat ingezet wordt voor de verwarming en het warme douchewater in het gebouw. Daarnaast is voor koeling en verwarming van vloer en plafond een warmtepompsysteem aangesloten op verticale, gesloten bodemwisselaars. Water wordt van 150 meter diep opgehaald uit tien bronnen. Tot slot wordt het ventilatiesysteem van het gebouw automatisch aangestuurd via CO2-detectie en de energiezuinige Ledverlichting via aan-/afwezigheidsmelders.

Wethouder Hendriks: “Dat is nog niet alles, ook de buitenzijde is duurzaam van karakter. De gevels zijn geïsoleerd en bekleed met duurzame materialen zoals bamboe en essenhout. Er is sprake van een groene gevel en het dak is begroeid met mos en sedum. Dit laatste dient om het regenwater langer vast te houden. Regenwater dat toch vrijkomt wordt geïnfiltreerd in de bodem”.

SmartWall
Een modern aspect aan de nieuwe gymzaal is de aanwezigheid van een SmartWall. Dit is een interactief videoprojectiesysteem. De SmartWall geeft sport en spel een geheel nieuwe dimensie. Het systeem beschikt namelijk over 40 spellen waarbij de deelnemer meerdere leerlijnen zoals ‘mikken’ en ‘rekenen’ tegelijkertijd kan beoefenen. Omdat de spellen in moeilijkheidsgraad verschillen kunnen zowel leerlingen in het basis- als het voortgezet onderwijs worden uitgedaagd. Of beginners en gevorderden in een bepaald speltype. De combinatie van bewegen met cognitieve vaardigheden zorgt voor een nieuwe beleving in het bewegingsonderwijs. Kortom, de SmartWall maakt de nieuwe gymzaal interactief en daarmee eigentijds, boeiend en spannend.

Basisscholen
In de avonduren kunnen sportverenigingen gebruik maken van de nieuwe gymzaal maar de nieuwbouw is primair bedoeld voor de leerlingen van basisschool De Regenboog en ’t Startblok. Onder deze leerlingen werd een naamwedstrijd uitgeschreven. Het was Tomas Velthuis van De Regenboog die de naam Het Kristal verzon. “Een kristal schittert en tijdens het gymmen kun je ook schitteren”, aldus Tomas. Wethouder Hendriks valt hem bij: “Het Kristal is een mooie naam en de uitleg is duidelijk. Bovendien past de naam goed in een buurt waar diverse straten vernoemd zijn naar edelstenen”.

Steeds mooier 
De bouw van de nieuwe gymzaal kostte afgerond 1,9 miljoen euro. Een deel van deze kosten is voor de duurzame onderdelen en installaties waardoor het gebouw energieneutraal is. De energie die nodig is wordt door het gebouw zelf opgewekt. Wethouder Hendriks: “De meerkosten voor een energieneutraal gebouw zijn zorgvuldig afgewogen tegen de duurzaamheidaspecten en uitstraling van het gebouw. Deze prachtige nieuwbouw hoort gewoon in een wijk die de laatste jaren op allerlei manieren een enorme facelift krijgt. Het wordt steeds mooier in De Valuwe”.